onsdag 31 oktober 2012

Vin chaud

Nu börjar det verkligen bli kallt och det är frost här på morgnarna. Eldkorgen har tagits fram och i söndags så eldade vi hela eftermiddagen tills det blev mörkt. När solen är framme är det varmt och skönt och det räcker med kortärmat men så fort solen försvinner så behövs det extra värme. Så lite vin chaud fick värma magarna.. Det här är fransmännens svar på glögg, serveras överallt hela den kalla säsongen
Ingredienser:
I flaska rött vin
2 nejlikor
1 kanelstång
Skalet från 1 apelsin
1 msk rom
75 g råsocker
Så här gör man:
Häll vinet i en kastrull och tillsätt sockret. Rör om tills sockret löst sig. Lägg i kanel och nejlikor. Ta ett zestjärn och gör långa skal remsor av apelsinen. Tillsätt rommen och apelsinremsorna. Värm det hela men koka inte!
Bon appétit!

torsdag 25 oktober 2012

Varm marinerad ananas med vitchokladglass



Smarrig efterättsfavorit som är enbart för vuxna!
Den innehåller nämligen både rom och malibu =) Sprit och frukt är ju som sagt var en hederlig gammal combo...
Ingredienser 4 personer:
1 ananas
2 cl mörk rom
2 cl malibu
smör till stekning
svartpeppar.
vitchokladglass:
100g vit choklad
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
1 nypa salt
4 äggulor
1 dl strösocker
Så här gör man:Glassen  Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång som är delad och urskrapad. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda äggsmet med grädden och mjölk blandningen. Värm upp det hela med låt det inte koka. Ställ blandningen i kylen ett par timmar att svalna. Fiska upp vaniljstången. Riv grovt hälften av chokladen och hacka fint resen, blanda i smeten. Häll blandningen i glassmaskinen. Ställ den färdiga glassmeten i frysen ett par timma
Ananasen:Skala och ta ut kärnan ur ananasen. Tärna i centimeterbitar och lägg i en skål. Häll på rommen och malibun, rör om och låt det stå och dra fram till serveringen.
Värm en stekpanna och ta i en klick smör. Fräs ananasblandingen så den blir ordentligt varm, peppra. Skeda upp i fina glas och lägg på en kula glass. Voila!
Bon appétit!


onsdag 24 oktober 2012

Stekt torskrygg med risotto, smörstekta kantareller och beurre blanc sås

Tisdagar har väl blivit en slags fiskdag för oss. Fiskdiskarna är fulla med färsk fisk och då måste man ju passa på. Igår blev det en fin härlig bit torskrygg och då passade jag på att göra en fransk sås som jag velat prova en längre tid. Sökte på olika franska siter om tips om hur man skulle göra och jag blev väldigt nöjd med mitt resultat men lite ont i armen kanske...
Ingredienser:
600 g torskrygg
kantareller
2, ½ dl avoriris
2 dl vitt torrt vin
kyckling buljong
parmesanost
4 schalottenlökar
5 cl vinäger
5 cl vitt torrt vin
citron
150 g smör
salt och peppar
Så här gör man:
Risotton: Börja med att hacka 2 schalottenlökar. Fräs riset och löken men utan att de får färg i lite olivolja.
Häll på 1 ½ dl vin och en hönsbuljong  Låt det puttra och späd med vatten när det blir torrt. Låt det puttra ca 20-25 min. Tillsätt det sista vinet, låt det koka upp igen till en bra konsistens , dra av kastrullen och rör ner en hel del riven parmesan. Sätt på ett lock och låt risotton dra en stund.
Såsen: Fin hacka 2 schalottenlökar, Lägg i en kastrull med 5 cl torrt vitt vin och 5 cl vinäger. Låt det hela koka torrt. Låt  blandningen svalna en stund och börja montera ner smöret lite i taget under kraftig vispning. Smöret ska ändra färg och få en tjockare konsistens. Hur mycket smör det går åt beror på hur mycket sås man vill göra så man kan fortsätta att ha i mer smör om man vill. När det är klart så silar man bort schalottenlöken och smaksätter med citron, salt och peppar.
Torsken: Sätt ugnen på 175 grader. Värm en stekpanna med olivolja och smör. Salta och peppra fisken och stek på hör värme så den får fin färg. Lägg fisken i ugnen och låt det gå klart. Jag brukar peta lite på den och se att det börja komma lite äggvita så jag vet att det är klar.
Kantarellerna:Rensa och dela i större bitar stek på ganska hög värme i smör så dom får fin färg. Salta och peppra.
Servera med en stor grönsallad!
Bon appétit!

tisdag 23 oktober 2012

Krabbröra och röra med kronärtskocka och spenat

 
Provade två nya röror till bubblet i lördags båda goda och värda att göra igen. Kronärtskocksröran kan nog även passa bra på en buffe. Jag stack helt enkelt några smörknivar i så fick man bre själv på en bit baguette.
Ingredienser:
Krabbröran
Krabbklor eller krabba på burk Här är krabbklorna så billiga så man kan gott unna sig färska
ca 120 g krabb kött
1 dl majonäs
1 liten scharlottenlök
1 dl riven parmesanost
chili efter smak och styrka
salt och peppar
Så här gör man:
Rensa krabbklorna och fin hacka köttet, finhacka löken och blanda samtliga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.
Kronärtskocksröran:
150 g fryst bladspenat
1 brk kronärtskockshjärtan (400g)
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
½ dl philadelfiaost
1 dl riven parmesanost
½ tsk pressad vitlök
salt och peppar
Så här gör man:
Tina spenaten och krama ur vätskan väl och grov hacka. Grov hacka även kronärtskockshjärtanen och blanda med spenaten. Blanda i samtliga övriga ingrediensen och smaka av med salt och peppar.
Bon appétit!
Ps båda rörorna kan serveras varma baka då av i ugn i 175 grader i ca 20 min.

söndag 21 oktober 2012

Saint Jacques med citronlinguine



Bara dom som har svart bälte i pasta ätning klarar av att äta denna rätt utan att bli helt däst. Det vill säga H och jag tuggade i oss varsin stor tallrik utan problem medan R och K lutade sig tillbaka och tog sig för magen. Gemensamt var dock att alla tyckte det var super gott. Receptet hämtade jag ännu en gång från min nya kokbok, Om jag var din hemmafru.
Ingredienser:
Olivolja
12 pilgrimsmusslor
4 äggulor
2 citroner
100 g parmesan
3 dl vispgrädde
400 g linguine
50 g rom
Så här gör man:
Häll olja i en skål salta och peppra och lägg i pilgrimsmusslorna. Låt de stå och dra en stund
Vispa upp äggulorna. Riv zesten av de båda citronerna och pressa saften ur den ena. Riv parmesanen och blanda med äggulor, grädde, citronzest och saft. Ställ åt sidan.
Koka upp saltat vatten till pastan och koka enligt anvisningar. Stek under tiden pilgrimsmusslorna.
Värm tallrikarna i ugnen i 100 grader.
Blanda pastan med ägg och gräddblandningen. Lägg på pilgrimsmusslorna och rommen. Servera direkt eftersom det kallnar snabbt.
Bon appétit

fredag 19 oktober 2012

Kalvstek med rostad pumpa

Riktigt höstrusk är det just nu och det har regnat typ 5 dagar i sträck! Vi kurar inne och äter höstmat. Hittade i affären en kalvstek från en 8 månaders kalv som fick bli grunden till middagen. Sen är ju pumporna så fina så jag kunde inte låta bli att köpa en butternut pumpa. Eftersom pumpan är så söt så blev det rejält lass fetaost över. H gissade vikten på en jättepumpa i affären så vi får se om vi vinner något...kanske pumpan?? Kalvsteken gjorde jag som en rostbiff och den blev så mör och saftig så den smälte i munnen, slurp.
Ingredienser 4 personer:
800 g kalvstek. Min var tagen från axel och ihop bunden.
bbq kryddor
1 butternut pumpa
olivolja
chiliolivolja
4-5 vitlöksklyftor
fetaost
Så här gör man:
Sätt ugnen på 125 grader. Rulla steken i bbq kryddor och lägg den i en ugnsform. Häll lite vatten i formen så det inte blir så torrt. Sätt in steken i ugnen men en termometer. När termometern visar 54 grader är den perfekt att ta ur för att vila. Steken stiger någon grad efter men täck inte över med folie och skär för gud skull inte i den när den är varm!
Undertiden steken vilar så höj ugnen till 225 grader. Skala och kärna ur pumpan och skör i bitar. Strö ut på en plåt och ringa olivolja och chiliolivolja över. Salta och peppra. Baka av i ugnen tills bitarna är mjuka och har fått lite färg. Ta ut och strö fetaosten över. Skiva upp den nu ljumna steken i smala fina skivor och servera med en sallad.
Bon appétit!

torsdag 18 oktober 2012

Gaufres à l'ancienne



 Idag hade barnen kompisar på mellis. För att inte chocka de "små" liven så passade jag på att göra något franskt. Gaufres, som ätes med creme caramel, nutella eller med pudrat florsocker. Oh'la la.
Recept för 5 personer
Ingredienser:
250 g mjöl
1 tsk salt
3 ägg
75 g smör
10 g bakpulver
150 ml mjölk
150 ml vatten
en skvätt öl
60 g socker
20 g vaniljsocker
1 msk olja
2 msk rom (tillval, gjorde inte det till barnen om någon undrar)
Så här gör man:
Blanda mjöl och salt. Rör ner äggen och tillsätt det smälta smöret. Vispa med elvisp till en jämn smet.
Tillsätt sockret, vaniljsockret, oljan, bakpulvret och eventuellt rom. Tillsätt sedan vätskan lite i taget och till sist lite öl. Låt smeten dra minst 30 minuter. Grädda!
Bon appétit!

ps det går utmärkt att först grädda till barnen och sen hälla i rom =))

onsdag 10 oktober 2012

Päron tarte med chevre och honung

Till apperon i fredags så gjorde jag den här tarten som tilltugg. Igentligen ska det vara pizzadeg under men jag hade lite färdig smördeg hemma så jag tog det istället. Jag tror det kan vara ännu godare med pizzadeg men det tar ju mycket längre tid. Så det här alternativet var snabbt och lätt att göra och inte en smula blev kvar. Och det måste ju vara ett gott betyg =)
Ingredienser till en tarte stolek 15 x 25 cm:
Smördeg
2 päron
100 g chevre
pistagenötter, ca 2 msk grovhackade
flytande honung
Så här gör man:
Sätt ugnen på 200 g Kavla ut smördegen, eller pizzadegen.
Smula chevre över hela degen. Skiva päronet tunt och lägg lite omlott på chevren.
Sätt in i ugnen 20 min
Pensla på honungen på päronen och strö över pistagenötterna.
Sereveras ljummen.
Bon appétit!





tisdag 9 oktober 2012

Pestofrikadeller i tomatsås

Ett recept från hur man får en vardag att smaka som en lördag. I bästa Lady och Lufsen stil så mumsade vi i oss denna pastarätt. Den har allt gott, pesto, kötbullar, pasta och en god tomatsås. Kan det bli bättre???
Receptet är på lammfärs men slaktarn sa till mig igår att jag måste säga till 2 dagar innan, suck! Men han hade nymald kalvfärs och det var ju inte så illa. ( vilka lyxproblem jag har :)). Det blev ju också en bra anledning att laga denna rätt snart igen.
Ingredienser:
Pesto,liten sats:
25 g pinjenötter
½ kruka basilika
50 g riven parmesan
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Frikadellerna:
400 g lammfärs
peston
½ dl ströbröd
Tomatsåsen:
4 vitlöksklyftor
800 g passerade tomater
2 citroner
2 msk honung
25 g pinjenötter
Så här gör man:
Mixa samtliga ingredienser till peston. Blanda peston, ströbröd och färsen. Låt smeten villa ett par minuter så ströbrödet får svälla.Rulla bollar.
Hacka vitlöken fint och fräs försiktigt i olivolja. Häll på de passerade tomaterna och riv zesten av de båda citronerna. Pressa saften från den ena citronen. Häll i honungen och smaka av med salt och peppar.
Lägg ner bollarna försiktigt i den sjudande såsen och skaka försiktigt på kastrullen så alla bollar täcks av sås. Rör inte för då skadar man bollarna. Sjud frikadellerna i 4 minuter, dra kastrullen åt sidan och låt det stå under lock medan du kokar pastan.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Häll upp pastan på en stor tallrik och häll frikadeller och tomatsås över.
Strö över pinjenötterna och servera med riven parmesan.
Bon appétit!

söndag 7 oktober 2012

Tomate-tarte Tatin


Jag gjorde den här tarten igår och den var helt sagolikt god. Eftersom R inte var hemma så mumsade jag i mig halva själv med ett glas polly-fume framför teven med kidsen. Skön slappar kväll helt enkelt!
Ingredienser:
färdig smördeg
500 g små plommontomater
4 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk crema de balsamico
2 tsk provensalska torkade örter
lite socker
lite salt
peppar
Så här gör man:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela vitlöksklyftorna på hälften.
Häll olivolja i en stekpanna och stek vitlöken så de får lite färg. Ta upp vitlöken och häll i tomaterna i pannan.
Häll i balsamicon, sockra, salta peppra och tillsätt kryddorna. Låt det steka ca 1 minut.Dra av pannan och lägg tillbaka vitlöksklyftorna.
Ta smördegen och lägg det över tomaterna så att det blir som ett lock och vik ner degen runt så det blir kanter. Ställ in stekpannan i ugnen 15 min till degen fått fin färg. Ta ut tarten och låt den vila 10 minuter. Ta en tallrik och pressa mot degen och vänd det hela. Låt det svalna och njut!
Bon appétit!

fredag 5 oktober 2012

Äppelcrumble med hemmagjord vanilj glass

Här är det verkligen äppelsäsong och runt omkring oss finns det massor med äppelodlingar. Köpte en 2 ½ kg påse med små syrliga äpplen, vilket passa bra både till paj och ljuslyktor. Eftersom vi skulle ha gäster så gjorde jag även hemmagjord vanilj glass till. Jag gjorde dubbelsats av vanilj glassen och det var tur för att det sa slurp! 
Ingredienser:
Paj
Crumble:
100 g smör
2 dl sötmandel
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 krm salt
Fyllning:
5 äpplen normalstora, eller 8 små (mina var trädgårdssmå)
50 g färsk ingefära
1 msk smör
2 msk råsocker
1 ½ tsk kanel
Glass
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
1 nypa salt
4 äggulor
1 dl strösocker
Så här gör man:
Glassen tar ju längst tid så den får man börja med. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång som är delad och urskrapad. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda äggsmet med grädden och mjölk blandningen. Värm upp det hela med låt det inte koka. Ställ blandningen i kylen ett par timmar att svalna. Fiska upp vaniljstången och häll blandningen i glassmaskinen. Ställ den färdiga glassmeten i frysen ett par timmar.
Pajen: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i mindre kuber. Grovhacka mandeln. Blanda samman alla ingredienser till degen med fingertopparna.
Skölj kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv den fint. Smält smöret i en panna, strö över sockret och låt det karameliseras med smöret. Tillsätt ingefäran och äpplena och låt det steka i 4-5 minuter. Strö över kanelen mot slutet och häll äpplena i en ugnsfast form. Smula över degen och grädda i ugnen i 20 minuter.
Servera ljummen med glassen, mums!
Bon appétit!

tisdag 2 oktober 2012

Ärtsoppa med crepes



 
Tänk att ärtsoppa kan vara så gott? I skolan avskydda jag det som pesten men nu tycker jag att det är så gott. Mycket lök och mycket fläsk tycker jag att det ska vara. Tyvärr så var vår svenska senap slut, (Morfar kommer snart med en ny) så de fick bli dijonsenap till. Man få ju dock akta sig för överdosera eftersom det kan kännas i näsan.... Naturligtvis så blev det crepes till efterrätt med olika tillbehör. Karin vill ha citron och socker, Herman är helt miljöskadad och vräker på nutella. Till oss vuxna blev det tärnade stekta äpplen med creme caramel och jo vi blev helt sjukt mätta!
Ingredienser:
Ärtsoppan (en rejäl sats, räcker till 3 middagar.går utmärkt att frysa)
3 paket á 500 g torkade gula ärtor
6 gula lökar
800 g rimmat sidfläsk i bit
2 rimmade fläskläggar
timjan
3 höns buljongtärningar
4,5 liter vatten
Crepes
25 g smält smör
2 ½ dl mjöl
6 dl mjölk
3 ägg
lite salt
Så här gör man:
Lägg ärtorna i blöt 6 - 12 timmar. Skölj ärtorna och plocka bort de fula.
hacka löken och stek den i stekpannan tills den blir glansig. Lägg samtliga ingredienser i en stor gryta. Koka upp och låt koka försiktigt i 1 timme, fiska upp sidfläsket och låt resten koka ytterligare 30 min. Ta bort skinnet och benet från fläskläggen. Tärna allt fläsk och lägg tillbaka i soppan.
Crepes: Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, ägg, smör och hälften av mjölken. Vispa till en jämn smet. Blanda i resten av mjölken och smaka av med salt. Låt smeten vila i ca 30 min. (medans man äter soppan) Grädda efter hand och njut!
Bon appétit!

måndag 1 oktober 2012

Grönsakspasta med grillat sidfläsk


När vi var på Sardinien i somras så bodde vi hemma hos en familj på en bondgård. Vi kom dit sent och dom undrade om vi ville äta middag med dom. Kycklingen var nackad på morgonen och grönsakerna plockades direkt från landet. Vinet var producerat på gården och var så sött att man fick lägga is i och spä med lite vatten. Vino fresko kallade Angelo blandningen. Jag behöver väl knappast säga att allt var fantastiskt gott och upplevelsen oförglömlig. Pastan som Francheska bjöd på har jag nu försökt gjort hemma och jag tror att jag lyckades, gott blev det iallafall. Vi provade att grilla fläsksida till och det var inte så dumt det heller.
Ingredienser:
1 aubergine
1 zuccini
2 klyftor vitlök
1 tomat
parmesan
Pasta
citronolivolja
sidfläsk, hel i bit med ben
Så här gör man:
Hacka vitlök, aubergine, zuccini och tomat ganska fint.
Fräs vitlök, aubergine och zuccini i en stekpanna tills auberginen är riktigt mjuk. Tillsätt hackade tomaten och låt den fräsa med någon minut. Stäng av spisen och låt det hela vila medan du kokar pastan, Blandningen får då på något konstigt sätt en godare smak när den blivit ljummen. När pastan är klar så blanda i lite citronolivolja och riv i parmesan. Blanda i grönsakerna och servera.
Roger grillade fläsket till 85 grader. Han grillade indirekt med rökspån för att få en rökig smak. Kryddor på köttet var enbart flingsalt.

Bon appétit!